Terengganu Darul Iman

Apa yang ada dengan Terengganu Darul Iman..

Negeri yang iman dan aman..

takde traffic jammed

takde bangunan tinggi..

ada pantai yang indah..

ada pulau

ada tasik

ada gunung

ada air terjun

ada taman negara

ada apa lagi ek.....

ada monsoon cup..


walaupun Terengganu bukannya 'tanah tumpahnya darah ku' tapi saya bangga jadi anak Terengganu..

3R

Saper-saper yang berminat nak jadi host baru untuk 3R sila click here
Semudah 1 2 3.. just.. click step 1, step 2, step 3

so ape lagi.... layari la laman web itu...





Liquid Range

1L pump pack
200ml bottle

Bar Range


100g

cool moisture body wash

a light formula that refreshingly soothes your skin with the crisp scent of cucumber & green tea.
“mmmmmm...”

a refreshingly light sensation that’s an uplifting moment for your skin.

the crisp, soothing scent of cucumber & green tea.

an ultra-light hydrating formula.

how cool is that?

go fresh.

energize body wash

a new gel formula with invigorating beads that awakens your skin with the sparkling scent of grapefruit & lemongrass.
“whoa!”

invigorating beads that act as little wake-up calls for your skin.

the sparkling scent of grapefruit & lemongrass.

an ultra-light hydrating gel formula.

a get-it going boost in the morning?
big time

go fresh.

refresh body wash

a tingly formula that feels like a light breeze on your skin, with the clean scent of waterlily & fresh mint.
“ahhhhh...”

a gentle breeze fanning your skin with a tingly feel.

the outrageous clean scent of waterlily & fresh mint coming at you..

an ultra-light hydrating formula.

is that refreshing or what?

go fresh.

My best Friend

My best Friend.....

biasa orang ada best friend ni sorang je tapi saya ada lima. and kalu suruh pilih sorang je yang paling the best saya tak boleh sebab semua nye best..

saya ada Farah, Wanie, Erah, Siti n Dayah

Biar saya cerita sorang sorang ek

Farah
saya kenal farah since umur 4-5 tahun lagi.. kiteorang ni berjiran.. saya pulak anak tunggal perempuan. so kerja saya main dengan dia je la.. saya pergi umah dia, dia datang umah saya.. main je kerjenye...

kiteorang sekolah rendah sama2 tapi kelas lain2.. sekali je kelas sama masa darjah 4.. happy sebab dapat sekelas dengan dia.. masuk sekolah menengah dah tak sama sekolang lagi tapi we still friend sebab umah dekat je.. apa2 masalah kiteorang kongsi bersama. pernah kongsi baju, tukar2 barang n everything buat sama2..

sekarang dia dah kahwin pun n stay kat Subang. baru preggie 5 months.. n everytime balik KT, kiteorang mesti jumpe borak n huha huha..

Wanie
saya dah cerita sebelum ni kan
click here

Erah n SIti
kenal erah n siti since sekolah menengah.. masa form 1-3 kenal tapi tak rapat sangat.. tapi since form 4, kami satu kelas n lama2 jadi rapat untill today. dua2 dah kawin. siti ni anak sorang n erah preggie 5 months.

Dayah
kenal dayah masa matriks dulu.. Kolej matrikulasi arau perlis.. satu bilik n sebeah katil..
bilik kat arau ni berbeza dengan bilik di kolej lain.. biasa bilik hostel ni satu bilik kecik je n kat situ la katil, kat situ meja study kat situ la almari. tapi di KMP ni satu bilik kiteorang sama luas dengan 3 bilik di kolej lain.. bilik kiteorang ni ada 3 side. kiri kanan ada katil an almari. side kat tengah pulak meja study.. memang luas giler satu bilik.. bayang kan la 1 bilik kiteroang= 3 bilik hostel kolej lain.

ok.. bukan nk citer pasal bilik yerrr.. cite rpasal dayah.. so satu bilik 4 orang.. 2 orang di sebelah kiri n 2 orang di sebelah kanan bilik.. saya sebelah katil dengan si Dayah nih.. tapi kiteorang tak sama kuliah.. untuk budak account ni ada 6 kuliah.

dia ni asal penang. so saya selalu ikut dia balik penang bile weekend.. gi outing sesama, pergi camping sesama n macam2 lagi la.

untill now, kiteorang still keep contact.. dia pun dah kahwin n ada anak sorang.


Harap semua perhubungna ni akan berkekalan sehingga ke anak cucu.. (ayat biasa.. sebenarnya kekal untk selamanya.. takkan sapnia anak cucu je kot.. mesti la sampai cicit, cuit.. kalau panjang umur laaa)

Kek Koklat Mudah

Siapa kat sini nak makan kek coklat yang amat mudah, ringkas dan cepat yang penting..

Dalam masa tak sampai 10 minit, boleh siap kek tuh..

Resepi ni diambil dari ladyverde

4 tablespoons flour
(Saya tukar kepada 2 sudu saje)
mula2 buat letak 4 sudu jadi keras kek tuh

4 tablespoons sugar
2 tablespoons cocoa

1 egg
(beat it up until fluffy yeeee)

3 tablespoons milk

3 tablespoons oil


3 tablespoons chocolate chips
depend pada uolls nak letak or tak.. saya nak letak tapi xder stok...

walnut
tak letak pun...

a small splash of vanilla extract

1 large coffee mug
.
.
.
so the preparation...
.
1. Ayak tepung bersama serbuk koko. (saya tambahkan sedikit je baking powder kat sini)

2. Dalam bekas berasingan, Pukul telur, gula, fresh milk, oil dan sedikit vanilla

3. Add dry ingredients (flour & cocoa) dan gaul rata.

Masukkan chocolate chips and walnut kalau ada.

Put your mug in the microwave and cook for 3-5 minutes

and siap... wallaaaaa


Wani's Enggagement..

Wani ni my best friend since form 1 lagi(1997).. kenal pun coz of lelaki yang sama kite minat.. citer lama tuh.. takyah nak citer panjang...yang nk citer kat sini pasal wanie..
rumah kiteorang dekat je..

Banyak kenangan kami bersama.. dari berkawan 2 orang, kami tambah satu lagi ahli iaitu sue.. dan nama geng kami 'Vendetta'. masa tu form 2 rasanya..

masa form 1 nih, saya join taekwondo atas pengaruh si wanie ni la.. lepas tu pergi panjat bukit, bawa basikal gi jalan2 jauh,pergi pantai, pergi sekolah. wanie la banyak ajar saya erti berdikari..

lepas tu kiteorg tambah lagi satu ahli lieza n after that zainab. jadilah kami berlima geng yang berkuasa di sekolah.. masa tu trend ber geng geng la.. Nimble ada, ligina ada, macam2 lagi..

tapi bila masuk form 4, zainab pindah sekolah. sama dengan sue n liza so tinggal la saya dengan wanie semula. tapi masa ni kiteorg tak cam belangkas dah sebab lain aliran. dia amik sains tulen n saya sains akaun. so saya ada kawan lain dia pun sama. tapi kiteorg still kawan rapat.

setiap kali dia balik ke kT, mesti koteorang jumpe, still contact each other.. tapi bila saya dah kawin, saya xboleh dah kuar sesuka hati lagi.. mesti minta izin suami nk kuar rumah..
so pergaulan saya dengan kawan lama terbatas la sikit.. sikit je... tak bermakna saya menghilang diri terus...

saya bersyukur sangat dapat kawan yang sentiasa sayang kat saya.. (sayang dok ke aku wanie wehhh????) hehe..

I love all my best friend... wanie ni salah satu dari best friend saya.. all my best friend is farah, wanie, erah, n siti n dayah.. nanti saya buat entry lain pasal sorang2 nih..

bawah ni picture masa enggagement wanie.. satu je yang saya punya. yang lain saya ambil dari zaily

pic ni amik masa tahun 2004.. buat bbq sama2 kawan lama masa skool dulu..
nampak tak kereta proton saga warna gold tuh.. tu la kereta saya yang pernah hilang dulu..
















ni la wanie n tunangnya Zamir..

















dari kiri, ira, farah, saya n Zara, wanie n liza

Heloo.. Heloo...

'mula2 kita tekan dulu keypad ni macam mama selalu buat tuh,,'
' then baru kita boleh hello.. hello...'

layannnnn.....................

video

Mari kita berdansa...

Susah betul saya nak amik video zara sebab bila saya buka kamera je terus dia nk pegang kamera.. ni saya sembunyi amik video dia tgh menari.. actually sebelum tu lagi lama dia menari.. tapi yang ni je sempat amik layan je uolllss
video

Pantai Batu Buruk

petang Jumaat baru ni pergi jalan2 kat Pantai Batu Buruk..
Saja bawa Zara jalan2 main air..(padahal tak sentuh air pun hehehehe)

actually selalu dah kiteorang gi jalan2 batu buruk ni.. tapi tak pernah belikan layang2 kat dia.. so kali ni kiteorang belikan layang2 untuk Zara main..(abah dia yang main bukan Zara...)

so layan je la erkkkk

Pic ni dia tengok betapa hebatnya abah dia main layang2
























Harus bergambar tepi layang2 dulu






























































Ni Pic yang saya paling suka sebab... ntah so nice tengok abah dan anak bermesra


















'Abah.. Zara nak pegang...!)


















'Jom Main air Mama'



















Merenung jauh ciptaan Illahi.
Apa dalam fikiran dia masa ni erkk??


















Senyuman yang buat saya tenang sepanjang masa



















sepetang bersama zara

ate petang je, mesti ajak keluar... so ni la antara xtvt zara petang2..

'Mama.. Jom r main beskal nih..'


















'Mama tolakkan yer...'


















' Smile zara'


















ni tengah mencari mana meow..


















dan last but not least, posing maut dari Nur Zara Safrina

perkembangan sicilik pada 1 tahun 7 bulan 2 minggu 4 hari

sekejap je pejam celik pejam celik, dah nak masuk 20 bulan usia permata hati saya dan hubby nih..

ok kat bawah ni sedikit sebanyak perkembangan zara pada masa ini (yang saya ingat la..)

1. dah boleh cakap 1-2 patah perkataan.
- mama
- abah
- 'nak tuu'
- kakak ane( kakak mana)
- pan ( simpan)
- kak (bukak)
- tot (kent*t)
- Yok (Ber*k)
- syam (masam=limau) dia panggil buah limau tu syam..
- nak air.....
- amoh ( taknak)
- aju (baju)
- pon ( telefon)
- bod ( bird)
- meow (Cat)
- bohhhhh (lembu)
- mook (nyamuk)
ada lagi kot.. kalu teringat saya update balik.

2. dah faham ikut arahan.
- 'zara, tolong buang sampah ni dalam tong sampah'.. dia pun pergi buang kat tong sampah.
- ' zara, please close the door' ... dia pun tutup la
- ' zara, please sitdown'.. dia pun sitdown

3. dah reti ikut orang nk pergi memane. kalau nampak je abah dia keluar rumah ke, ayah long di keluar ke, mesti nk ikut. kalu tak ajak meraung la satu rumah.. asal hari petang je, ajak main kat luar dengan mak sepupu dia(kazen saya la).. bila petang je mula la mulut tuh, ' mama, kakak ane?'

4. dah reti bergaya. main bedak la, nk pakai lipstick la, pastu galas handbag.

5. dah pandai minum dalam cawan, makan sendiri dalam pinggan dia, baik dengan tangan or sudu.

6. bila dengar lagu je mesti tepuk tangan sambil nyanyi sambil bergelek.. klau tengok tom tom bak, dia akan jerit 'bak bak' pastu tepuk tangan. kalau mcm2 aznil, lagu tema tuh, dia punya bergelek-gelek, nk ketawa pun ada kita tengok.

7. sangat kuat cemburu. tak boleh sentuh abah dia langsung. hanya dia je boleh.

8. suka tiru gaya orang.

9. dah kenal mana mata, hidung, mulut, gigi, rambut, telingan, kaki, tangan n pusat. kalau tanya dahi or dagu ke dia tak tahu sebab saya tak ingat nk ajar. hehehehe

10. paling susah makan ubat..

busy....

akhir2 ni saya busy skit.. bukan skit la.. banyak juga kot..

masuk je keje balik trus diberi kerje..(memang tugas kite pun kan pergi kerje untk kerja)

baru ni dah settle 1 tender..

nni ada 2 tender lagi nk kene hantar..

o0o0o penat wooh wat sorang2...

stress sebab kalu supplier lambat bagi harga, lambat la siap tender tuh..

pas tu kita yang kene sebab apa lambat..

adoiya..dah klu supplier tu lmbat bagi apesal plak kita yang kene..

pastu skrang pulak clerk dah berenti.. so maklumat penender, salinan sijil ape semua tuh, saya juga yg kene uruskan.. pokok pangkal saya semua untuk complete satu buku tender tuh.. bos cuma check pricing n sign sajorkk

klu sebelum ni clerk tu boleh tolg siapkan segala malumat penender, cover tender ke, separating ke..

tension woooooo...

masa saya cuti dulu fikiran ni tenang je, masuk kerja je balik berserabut kepala otak..

just teringatkan my daughter je.. kewangan tak stabil lg. so kene kerje..

apepun.. malas nk berleter panjang..

kat bawah ni saya just letak pic je dulu..
n3 akan susul kemudian

1. Projek Mengcasakan bilik baru.



















2. Aktitviti di luar rumah.



















3. My best fren enggagement




















4. last but not least kepulangan seorang putera yang menjadi rebutan antara 2 puteri

Tag

Nama 'Timang-timangan' anda oleh yang tersayang?
‘yang’ la.....masa awal2 bercinta dulu saya awak je... then saya menggatal suruh dia panggil sayang, n saya panggil abang..
lama2 dia panggil saya ‘yang’ je.. saya still bahasakan diri sayang.. tak jadi la nk bahasakan diri ni yang...

Anda seorang yang....
pemalas…. Hahahah…
Tapi kalau aura rajin tu dating, memang terlebih rajin…

Describe apa yang membuatkan dia terlalu 'istimewa' dimata anda...
- Sebab dia sayang kat saya
- Suka buat lawak spontan
- caring

Makanan & Minuman favourite anda..
makanan – spaghetti, chicken chop, nasi ayam, masakan kampung
minuman – kebanyakan yang ada ais

Favourite colour
Pink Girlllll

Favourite song
banyak la

Siapa yang selalu membuatkan anda tergelak..
Hubby,Zara, my best fren n sape2 yang boleh buat lawak

Sikap yang membuatkan anda stress
kesalahan orang lain diletakkan atas saya

3 benda yang mesti ada dalam beg anda
beg duit,hp,kunci rumah, lipstick, compact powder, note book(buku nota ye kawan2) jam (sebab saya ak suka pakai jam di tangan ntah ke nape pakai skjap je mesti bukak balik)... oppsss lebih dari tiga sudahh. Terlebih sudahhhh….

Kali terakhir anda beriya-iya menangis.kenapa?

tak ingat la…
Betul tak yang ni saya tak ingat.. masa tu tgh gaduh kecik2 dgn hubby.. saya ni emo skit( emo banyak actually) terus berjuraian air mata nih…
Masa tu zara kecik lagi.. terus peluk zara untuk hilangkan rasa sedih ni


Perkara yang paling lucu atau memalukan dlam hidup anda
masa tu saya form 3 or 4 kot. Masa balik dr sekolah.. naik van.. then yang jaga pintu tu ada la budak kecik sek rendah. Saya duk sebelah dia.. bila nak kuar dr van tu, budak kecik ni tak turun, dia just betulkan kaki, bajet ingat saya muat la turun.. sekali ada batang besi kat tepi pintu n kain saya tersangkut kat situ.. apa lagi, jatuh tersembam saya kat atas jalan..malu toksah kata la… sib baik dah tak ramai dlm van tu.. n yg ada pun muda dr saya semua..

Tag rakan anda,
pada sesiapa yang baca…..

tempat kerja baru...

actually company baru.. still under Nematix Technology Sdn Bhd

cuma lokasi dah berpindah ke

sini

semain jauh la saya nk pergi hari2..

rumah saya kat area antara jalan sultan omar n jalan pusara.. ( sila tengok at right side peta tu) n ofis sekarang kat jalan toklam.. bila tukar nanti kat pulau duyung..

jauh tuh.. kalau yg 5 minit sampai, skrang jadi 15-20 minit..

apepun terpaksa la pergi.. nak tunggu job baru datang ntha biler....

kalau hubby jadi g dubai, saya terus resign jdi teacher zara kat rumah...

Dubai???

masa hubby balik last session, dia ada cakap yg bos dia ajak pergi keje kat dubai...

tapi dia 50% - 50% sebab nak kene tingal ank bini jejauh.. 3 months kat sana, n boleh balik sini 1 months then pergi balik... kontrak for 10 years..

saya pun 50-50 nk bagi.. 3 weeks skrang pun dah rindu bagan, ni pulak 3 months..

tapi memandangkan ekonomi yang tak stabil skrang, we decide nak discuss balik pasal ni..

kalau jadi dia nk pergi sana, sedih la.....

zara pulak kene tinggal lelala oleh abah dia...

tapi kalau marsha
boleh buat, y not me kan...??? marsha lagi lama.. 6 months... huhuuhuh

entry takde pic..

takde pic la...

lupa bawak cable..

this month bos akan bayar tunggakan gaji.. Jan n Feb..

best oo dapat 2 sekaligus.. boleh la kita ENJOY!!!

heheh.. takleh enjoy pun actually.. kene simpan buat modal untuk buka bisnes nanti..

I dah cuba mintak banyak loan tapi most of them cakap kene dah beroperasi at least 6 months..

WTH??!! kata nak tolong orang kita.. poyo betul la...

tapi what eva la.. saya ingat lagi kes sorang kawan nih..

Sara Kids

kak farah cite, masa dia awal2 buka bisnes tu, dia cuba nk minta loan dr mana2 institusi kewangan.. tapi semua tak bagi.. so dia kene guna modal sendiri.. banyak la juga modal nk kene kuar..

once bisnes dh maju, barula si polan2 ni dtg konon nk tawar pinjaman la apa la... tapi kak farah tak amik peduli.. bila dh maju baru nk datang..

so saya pun kene guna modal sendiri dulu..


apa saya nak buat?????
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.


















heheh.. tanah dah ada.
yang jaga pulak my FIL..
just tunggu cukup modal, buat kolam, beli benih anak ikan, then kita main sama itu ikan...

good luck to me....

Zara n Diapers

sekarang kan zara pakai huggies dry masa siang n mami poko masa malam.....

dulu siang malam pakai huggies.. tapi sebab tahu mami poko punya tahan lama, so untuk malam saya tukar pada mami poko..

salin diapers dlm kul 11 malam, sampai 7 pagi tu masik elok, n tak bocor.. kalau huggies memang dah basar la seluar dia..

dah hampir sebulan dia pakai mami poko waktu malam, semenjak dua menjak ni ada rashes kat vontot dia tuh..

mami poko punya sebab ke ek??

setiapkali nak pakaikan diaper mesti lari ke sana sini...

saya letakkan bedak yg botol warna merah tuh(nama apa ntah).. baik la sekejap..

pastu jadi balik..

so saya cuba nk stop dulu pkai mami poko.. nak tengok camne..

kalau betul la sebab mami poko, saya kena tukar lain la.. maybe huggies ultra kot..

tapi dulu cuba ultra pun tak tahan lama juga...

saya suka 2 brand ini sebab benda nk lekat tu sennag.. stratch......

saya kembali...

saya sudah kembali kawan2...

soronoknya bercuti....

tak puas lagi duk rumah layan karenah zara...

apa boleh buat, bos panggil masuk kerja.. uwaaaaaa

.